tel. 085-8769564

Is samenwonen zonder samenlevingscontract wel zo handig?

By on nov 25, 2011 in Nieuws |

Inkomstenbelasting
De belastingdienst kent het begrip ‘fiscaal partnerschap’. Wanneer de belastingdienst samenwoners ziet als elkaars fiscaal partner kan dat voordelen geven. Dit voordeel kan jaarlijks oplopen tot duizenden euro’s. Dit kan door aftrekposten toe te wijzen aan de partner met het hoogste inkomen.
De regels voor fiscaal partnerschap zijn in 2011 ingrijpend gewijzigd. In de volgende gevallen ziet de belastingdienst je vanaf 2011 als fiscale partners:

● Je hebt samen een notarieel samenlevingscontract. Je moet dan allebei meerderjarig zijn.
● Je hebt samen een kind.
● Jij of je partner heeft een kind en de ander heeft dit kind erkend.
● Jij staat als partner geregistreerd bij een pensioenfonds.
● Je bent allebei eigenaar van de woning die je hoofdverblijf is.

Voldoe je niet aan één van de eisen? Dan heb je tot 31 december 2011 de tijd om alsnog een notarieel samenlevingscontract op te laten stellen door een notaris. Neem vrijblijvend contact op met een notaris in je buurt, of kies voor een notaris waarmee Finalité samenwerkt.

Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst. Zoek naar de term ‘Fiscaal partnerschap 2012’.

Erfbelasting
Ook voor de erfbelasting is het begrip partnerschap gewijzigd. Sta je langer dan 5 jaar met je partner op één adres ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie? Dan wordt je voor de erfbelasting gezien als elkaars partner. Dit betekent nog niet dat je van elkaar erft. Om dit goed te regelen heb je een testament nodig.

Heb je nog geen notarieel samenlevingscontract? Je hebt tot 31 december 2011 de tijd om alsnog een notarieel samenlevingscontract op te laten stellen door een notaris. Neem vrijblijvend contact op met een notaris in je buurt, of kies voor een notaris waarmee Finalité samenwerkt. Laat je gelijk informeren over het opstellen van een testament.

Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst. Ga naar ‘Brochures en publicaties’ –> Kies onderwerp ‘Erven en schenken’ –> Kies ‘Belasting en erven 2012’. Download het document en zoek in het document naar de term ‘Samenwonenden’.

Meer informatie:

Neem contact op met Menno of Anton.

Interessant? Meld je aan om de nieuwsberichten per email te ontvangen!