tel. 085-8769564

Starter? Koop je woning voor 1 januari 2013!

By on mei 3, 2012 in Nieuws |

Als het begrotingsakkoord van CDA, VVD, D66, GroenLinks en de ChristenUnie tijdens de verkiezingen van 12 september stand houdt, wordt de hypotheekrenteaftrek vanaf 2013 beperkt. Aftrek is alleen nog mogelijk wanneer gedurende de looptijd van de hypotheek wordt afgelost.
Hoewel de regering de hypotheekrenteaftrek wil handhaven, kondigt zij ook een vergaande  beperking van de renteaftrek in 2013. Vanaf januari 2013 moeten nieuwe hypotheken in dertig jaar volledig en ten minste annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. De populaire bankspaarhypotheek is dan voor starters niet meer gunstig om af te sluiten.
Het begrotingsakkoord levert ook nog een voordeel op. De lage overdrachtsbelasting van 2% voor de woningmarkt blijft na 1 juli gehandhaafd.

Verschil bankspaarhypotheek versus annuïteitenhypotheek
Ook al lijken de bankspaarhypotheek en de annuïteitenhypotheek niet op elkaar, één ding hebben ze gemeen, de bruto maandlast is gelijk bij gelijke uitgangspunten.

Annuïteitenhypotheek
De maandlasten van een annuïteitenhypotheek bestaan voor een deel uit rente en voor een deel uit aflossing. Aan het begin van de looptijd bestaat het grootste deel van de maandlasten uit rente en een klein deel uit aflossing. Gedurende de looptijd wordt een steeds groter deel van de maandlast gebruikt voor de aflossing.

Bankspaarhypotheek
De maandlasten van een bankspaarhypotheek bestaan voor een deel uit rente en voor een deel uit inleg op een bankspaarrekening. Omdat er tijdens de looptijd niet wordt afgelost blijft het rente bedrag gelijk. Ook de inleg op de rekening wijzigt niet tijdens de rentevastperiode waardoor de bruto lasten gelijk blijven.

Zoals gezegd zit er geen verschil in bruto maandlasten tussen de annuïteitenhypotheek en de bankspaarhypotheek. Het verschil zit voornamelijk in de netto maandlasten. Immers, bij de annuïteitenhypotheek wordt steeds minder rente betaald omdat er afgelost wordt. Bij de bankspaarhypotheek blijft dit gelijk.

Voorbeeld
Je hebt een bruto jaarinkomen van € 30.000 en sluit  nu een bankspaarhypotheek van € 200.000 af tegen een rente van 5,0 %, dan betaal je daarvoor in 30 jaar ongeveer € 47.500 minder dan wanneer je een annuïteitenhypotheek van € 200.000 af sluit tegen diezelfde 5,0 %.
De huidige gunstige voorwaarden gelden dus alleen nog in 2012. Heb je het voornemen om een woning te kopen, dan is nu het moment om dat te doen tegen deze gunstige voorwaarden.

Oversluiten of verhuizen vanaf 01-01-2013
Maar hoe zit het met huiseigenaren die in 2013 of daarna hun hypotheeklening willen oversluiten omdat ze verhuizen, of omdat de rentevaste periode afloopt en ze willen overstappen naar een andere bank?
Hiervoor geldt dat iedereen met een eigen woning en een hypotheeklening per 31 december 2012 een ‘oud’ geval blijft. Met oude hypotheekleningen mag je overstappen naar een andere geldverstrekker, waarbij de renteaftrek op het aflossingsvrije deel gehandhaafd blijft.
Echter, zodra je de hypotheeklening verhoogt, geldt voor het extra leningdeel het nieuwe regime. Voor het nieuwe deel van de lening moet je dus een vorm kiezen waarbij minimaal een annuïtaire aflossing wordt ingebouwd.

Meer informatie:

Neem contact op met Anton Harinck.

Interessant? Meld je aan om de nieuwsberichten per email te ontvangen!